Monteur klimt virtueel aan boord met augmented reality

virtual-reality techniek augmented reality

Zeelui die op open water of in een haven in Verweggistan tegen een technisch probleem aanlopen, krijgen telefonische ondersteuning van experts op de wal. Dit leidt niet altijd tot een oplossing waarna alsnog een monteur ingevlogen moet worden. Kostbaar en tijdrovend. Augmented reality brengt hier verandering in, zo bericht ondermeer De Telegraaf.

Meest ervaren monteur direct op het schip

Raymon Lubbers werkt al negen jaar in de maritieme sector. Als commercieel manager van een monteursbedrijf had hij contact met schippers die met een technisch mankement kampten dat niet vanaf de wal was op te lossen. „Ik vroeg me af hoe ik onze meest ervaren monteur direct op het schip kon hebben.”

Het antwoord vond hij in een slimme bril gecombineerd met een softwareplatform. „Als iemand aan boord onze slimme bril opzet, kan een expert aan wal zijn handen en ogen overnemen en heel gedetailleerd aanwijzingen geven.”

Eerst de standaardoplossing

Schippers hoeven de expert niet meteen in te roepen. De augmented reality-bril staat in verbinding met de apparatuur aan boord en weet aan de hand van de foutcode wat er loos is. Zodra de bril wordt opgezet, verschijnt eerst de standaardoplossing in beeld. „Als dat niet werkt, komen er meer handelingen bij. Deze data wordt toegevoegd aan het platform waardoor het steeds slimmer wordt.”

Biedt de bril alleen geen soelaas, dan verschijnt de expert. Lubbers: „Die kan precies zien hoelang er al aan het probleem gewerkt is en welke stappen er gezet zijn. Hij kan aanwijzingen geven door het probleem op papier te schetsen of met pijlen aan te geven wat de persoon aan boord moet doen.”

Elk schip een bril

FEO AR is in november 2016 opgericht. „Het systeem is klaar. Recent hebben Port of Rotterdam en Vopak aangegeven met ons AR-platform te willen werken en twee servicebedrijven gebruiken het al. Zij geven de bril mee aan junior monteurs in het veld.” De bril ligt dus nog niet aan boord. Dat blijft wel het streven. „Elk schip een bril, daar ga ik voor.”

Voor informatie over AR en VR.

Advertisment ad adsense adlogger