Industriële automatisering en de opkomst van de business app in het veld

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Niet alleen in de industrie. Onze kinderen swipen, we zijn een met onze beeldschermen en iedereen weet nu wat een virtual reality bril is. Deze digitale transformatie is juist voor de industrie urgent, net zoals de industriële revolutie brengt het nieuwe uitdagingen (cybersecurity) en nieuwe kansen. Om de tekorten aan personeel en de toenemende vraag aan te kunnen is transformeren door middel van digitalisering een kans. Allemaal leuk en aardig maar hoe doe je dit in de praktijk? Hoe digitaliseer je werkprocessen in de praktijk?

Stap 1: inzicht in de huidige werkprocessen

Hoe cliché ook: de verandering begint bij onszelf. De eerste stap in de digitale transformatie is om de huidige processen in kaart te brengen en deze te verbeteren, voordat deze gedigitaliseerd worden. Zeg nou zelf: hoe vaak doen we al niet steeds hetzelfde en waarom doen we dit?

Stap 2: efficiënter maken van de huidige werkprocessen

Vaak zijn processen achterhaald doordat de wereld om ons heen is veranderd. Het resultaat van het efficiënter maken van het proces is kostenbesparing. Maar hoe komen we bij dit resultaat? Door de verbinding tussen mensen (en uiteindelijk ook devices) te leggen. Er liggen kansen in het veld, in de fabriekshal, op plants en bouwplaatsen. Betere communicatie en data uitwisseling tussen kantoor, de backoffice en het veld, leidt tot meer efficiëntie en als bonus ook meer inzicht door betere data.

Stap 3: de rol van de business user

Er is inzicht in het proces en het proces is geoptimaliseerd. Het is bijna tijd om het proces te digitaliseren. De business user vervult een sleutelrol in het digitaliseren van de werkprocessen. Hij/zij is het aanspreekpunt voor iedereen (de monteurs, de directie, de engineers, operators, et cetera). Hij/zij is direct betrokken bij de selectie van de juiste digitale tools. En in deze tijden van digitalisering is de business user ook degene die zelf ‘ontwikkeld’ waardoor het gat tussen requirements en het daadwerkelijk digitale product bijna nul is.

Stap 4: snel en eenvoudig digitaliseren met een Low & No Code Development Platform

Voorheen werd de technische realisatie van de digitalisatie voornamelijk door de ICT-afdeling uitgevoerd in samenwerking met een externe leverancier. Een druk bezette afdeling met een enorme backlog, die minder dicht bij de uiteindelijke gebruiker staat. Met de komst van Low & No Code Business App Platforms kan de business user zelf de apps van bijvoorbeeld het inspectieproces of het keuringsproces bouwen via handige tools zoals drag & drop. Bij het selecteren van het juiste platform moet er rekening gehouden worden met het geoptimaliseerde proces en wat hiervan de requirements zijn, de gebruiksvriendelijkheid ervan, flexibiliteit en snelheid waarmee het platform apps kan ontwikkelen. maar ook de stabiliteit en security factoren waar sommige van dit soort platformen vaak wat minder op presteren.

Stap 5: blijven optimaliseren

De belangrijkste reden waarom het optimaliseren met een Low Code Platform makkelijk wordt gemaakt, is omdat u zelf aan het stuur zit en niet meer als bijrijder fungeert.

  1. Er ligt minder druk op de ICT-afdeling.
  2. U zelf zit dichter bij de eindgebruiker (monteur) en kan zijn/haar gebruikerswensen direct vertalen in een app.
  3. Aanpassingen kunnen snel doorgevoerd worden doordat u geen code kennis nodig heeft om een app te bouwen.

Kortom, het werkproces wordt efficiënter en u bespaart kosten. Het belangrijkste wellicht nog wel is dat uw medewerkers blijer zijn, omdat de processen soepel verlopen en de communicatie beter verloopt: Appy people do better jobs!

Ga nu zelf aan de slag met de digitale transformatie!

Dit artikel is geschreven door Smartflow. Zij zijn specialisten op het gebied van digitalisering in de (scheeps-)bouw, infra, installatietechniek, maak- en machinebedrijven en de procesindustrie. Meer weten over hoe u uw werkprocessen kunt digitaliseren? Klik dan hier voor meer informatie.

Advertisment ad adsense adlogger