Energieopslag en -distributie cruciale elementen van energietransitie

Het is gedaan met de vraaggestuurde energievoorziening. Elektronen en moleculen bepalen in concert waar we heengaan in een toekomstbestendige infrastructuur.

Waarom elektronen en moleculen moeten samenwerken

Energieopslag en -distributie zijn in het tijdperk van hernieuwbare energie onlosmakelijk met elkaar verbonden. De situatie in het verleden, die in Nederland nog steeds van toepassing is, is dat de energietoevoer vraaggestuurd is. De vraag varieert natuurlijk zowel op het moment van de dag als periodiek door het hele jaar heen. Afhankelijk van de vraag worden de voorzieningen bijgedraaid of afgeknepen. Dit gaat in de toekomst veranderen, en de oude tijd komt nooit meer terug.

Hernieuwbare energie komt in Nederland voornamelijk uit de wind– en zonne-energie, en die leveren wanneer ze willen, ongeacht de vraag. Voor opslag van energie komen een aantal  technieken in aanmerking, waaronder opslag als waterstof, waar op dit moment de Gasunie heel actief mee bezig is, en thermohydraulische opslag. Een mooi voorbeeld van dat laatste is Ecovat. Het is eigenlijk een gigantisch ondergrondse thermoskan. In tijden van wind- en zonneoverschot wordt het water verwarmd; bij koude verwarm je je huis ermee. Het water blijft zeker zes maanden heet en het is geschikt voor woonblokken vanaf 500 huizen.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het maartnummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.

Advertisment ad adsense adlogger