TU/e SURE Innovation studenten leveren slimme belijningsrobot

belijningsrobot

Belijningsrobot voor voetbalvelden

Anderhalf jaar geleden klopte een bedrijf bij TU/e SURE Innovation aan, met de vraag om een prototype te bouwen voor een belijningsrobot voor voetbalvelden. Deze moest in staat zijn om oude lijnen van een nieuwe laag verf te voorzien, maar ook om nieuwe velden te belijnen. Een belangrijk onderdeel van het project was het uitzoeken of er interactie kon bestaan tussen de verf en het type sensoren dat voor de lijndetectie gebruikt werd.

Volledig ontworpen en gebouwd door de studenten

Voor dat vraagstuk werd de hulp ingeroepen van vier student medewerkers van TU/e SURE Innovation: Bas Blom, Pieter van den Boom, Jeroen van Oorschot en Louis van Harten. De studenten werden tijdens de opdracht gestimuleerd om out of the box te denken, en de samenwerking tussen de theorie en praktijk van verschillende vakgebieden aan te gaan. Het team is from scratch gestart: alle mechanica, elektra en software in de robot is volledig ontworpen en gebouwd door de studenten.

Samenwerken en communiceren

Student Pieter van den Boom heeft veel geleerd van het werken in teamverband. “Het project heeft mij veel geleerd over het samenwerken met verschillende disciplines en dat het belangrijk is om verschillende specialisten bij elkaar te zetten om uiteindelijk gezamenlijk tot een goed resultaat te komen. Daarbij is ook de samenwerking tussen deze verschillende personen erg belangrijk. Veel van de problemen die ontstaan, ontstaan op de interface van de verschillende disciplines. Door goede communicatie en samenwerking hebben we veel problemen al snel weten te detecteren en op kunnen lossen.”

Opgeleverd!

Na anderhalf jaar hard werken, is het prototype opgeleverd. Het resultaat is een robot die autonoom bestaande rechte lijnen van een voetbalveld kan herkennen en volgen/overspuiten met verf. De lijnen worden herkend door beeldherkenning software die bijvoorbeeld ook voor hobbels in het gras corrigeert. Allemaal ontwikkeld door de studenten. Student Bas Blom is tevreden met het resultaat. “De opdracht was top om aan te werken, een erg interessante multidisciplinaire uitdaging, waar we ook veel van geleerd hebben. Ik was erg blij met de houding van de opdrachtgever tijdens het project, vooral hun begrip voor de uitdagingen die we zijn tegengekomen tijdens de ontwikkeling van een prototype zoals dit.”

Tweede fase

De opdrachtgever is blij met de samenwerking: “Door de samenwerking met SURE Innovation is het voor ons, als bedrijf binnen het midden en klein bedrijf, mogelijk om gebruik te maken van hoge technologische kennis.” Fase één is inmiddels afgerond, hoe nu verder? Er zal nog een ontwerptraject volgen, want de robot moet uiteindelijk volledig zelfstandig een heel veld, bestaand en nieuw, kunnen belijnen.

Op basis van GPS moet straks de positie van de robot worden bepaald zodat deze de optimale route kan rijden. Daarvoor moet nog een interface (bijvoorbeeld een app voor een tablet) ontwikkeld worden om de robot te besturen, wat ook ruimte biedt om het later mogelijk te maken om andere soorten velden te belijnen, zoals tennisvelden en basketbalvelden. Ook deze tweede fase zal met behulp van SURE Innovation worden uitgevoerd.

Advertisment ad adsense adlogger