Studieplaats bepalend voor hoogte salaris

Geld Minimumloon

De hoogte van het salaris van afgestudeerden in het hbo en wo blijkt niet alleen af te hangen van welke opleiding er behaald is. Ook de plaats waar student de studie volgt kan later bepalend zijn voor hoeveel er verdiend wordt. Elsevier kwam tot die conclusie na een onderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO onder meer dan een miljoen afgestudeerden. Dat melden het AD en Elsevier.

Studenten van dezelfde opleiding, gevolgd in verschillende steden, bleken na een aantal jaar op de arbeidsmarkt niet hetzelfde bruto loon te verdienen. Zo verdienen oud-studenten van de opleiding business administration aan de Erasmus Universiteit Rotterdam circa duizend euro bruto meer dan afgestudeerden die hun diploma in Groningen behaalden. Een soortgelijk verschil werd ook gevonden tussen Leiden en Tilburg wat betreft de studie Fiscaal recht.

Oud-studenten die hun studie afrondden aan de Technische Universiteiten van Eindhoven en Delft hebben het hoogste maandsalaris in het wo, blijkt uit het onderzoek van SEO. Ook in het hbo zijn er verschillen tussen onderwijsinstellingen. Afgestudeerden aan NHTV Breda, de Hogeschool van Amsterdam en Windesheim blijken later het meest te verdienen. Aeres en de Christelijke Hogeschool Ede scoren het laagst.

Het onderzoek van SEO naar Studie en werk werd uitgevoerd op basis van burgerservicenummers. Op die manier was het mogelijk om gegevens te combineren van zowel de belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV als Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die gegevens werden aangevuld met materiaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek, zodat er analyses uitgevoerd konden worden. Het onderzoek werd uiteraard uitgevoerd op voorwaarde van privacybescherming.

Bron: NationaleOnderwijsgids.nl

Advertisment ad adsense adlogger