Opnieuw recordgroei Nederlandse industrie

Nederlandse industrie produceert weer meer

De inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in februari verder gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van Markit en Nevi.

De inkoopmanagersindex steeg van 62,5 in januari naar een nieuw record van 63,4. In januari werd ook al een record neergezet maar was de stijging kleiner.

“Er is na 58 maanden groei zelfs nog sprake van een groeiversnelling”, stelde hoogleraar Arjan van Weele van de TU Eindhoven. Behalve door toenemende vraag naar Nederlandse producten vanuit binnen- en buitenland zit Van Weele ook de levertijden van producenten sterk oplopen, waardoor klanten eerder gaan bestellen.

Ook lijkt het erop dat inkopers extra inkopen om toekomstige prijsverhogingen te voorkomen, speculerenddat de prijzen van materialen en componenten verder zullen oplopen. Dit betekent volgens Van Weele dat er een sterke terugval kan worden verwacht, als de groei gaat ombuigen.

Voorlopig liggen de banen voor het oprapen voor gekwalificeerde medewerkers en dit zal de komende maanden zo blijven, verwacht de hoogleraar.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei van de industrie, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Bron: ABM Financial News

Advertisment ad adsense adlogger