Olie weer in de lift door goede vraagvooruitzichten

Olie Gas Engie

Ruwe olie werd voor de derde week op rij duurder. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) klom op weekbasis met bijna 5% naar het hoogste peil in vier maanden. Het november-termijncontract doorbrak opnieuw de barrière van $50, een niveau dat eerder deze zomer al eens werd bereikt maar lastig vast te houden bleek. Het Brent-termijncontract klom 3,4% en ging overtuigend door het $55-niveau. De spread tussen beide varianten ligt met ruim $5 of ongeveer 10% relatief gezien aan de hoge kant.

Vrijwillig beperken

Olie werd onder meer ondersteund door twee rapporten van de OPEC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De OPEC ziet de vraag naar ruwe olie geproduceerd door het kartel volgend jaar verder toenemen. Voorlopig worden de eigen productiequota door de kartelleden vrij goed nageleefd. Er was vorige week informeel overleg tussen de OPEC en de andere aanbieders (onder andere Rusland), die sinds begin dit jaar vrijwillig hun productie beperken. De overeenkomst loopt nog tot eind maart 2018 maar achter de schermen wordt al druk overlegd over hoe het nadien verder moet.

Toename vraag

Het IEA verwacht dat de vraag naar ruwe olie dit jaar met 1,7% zal toenemen, het hoogste groeicijfer in twee jaar. De instelling ziet de groei van de vraag de komende vijf jaar vertragen maar wijst er wel op dat de lagere investeringen in exploratie en productie van de voorbije jaren automatisch voor een lagere productie zullen zorgen. Het IEA ziet in China de groei van de vraag naar ruwe olie afnemen. Dit komt omdat de Chinese overheid de meest vervuilende raffinaderijen heeft aangepakt. China wil de overcapaciteit in de industrie het hoofd bieden en de kredietverlening beperken, wat invloed heeft op de vraag naar ruwe olie.

Prijsimpact

De productiebeperkingen van de OPEC hadden al met al maar een (heel) beperkte impact op de olieprijs. Ruwe olie werd in vijf van de zes voorbije maanden goedkoper. Vraag en aanbod groeien slechts traag naar elkaar toe en dat heeft met name te maken met de aanhoudend hoge schalieproductie in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Energie voorziet voor dit jaar een gemiddelde output van 9,3 miljoen vaten per dag tegenover 8,9 miljoen vaten vorig jaar. In 2018 zou de productie zelfs oplopen naar gemiddeld 9,8 miljoen vaten per dag.

Advertisment ad adsense adlogger