Shell boekt meer winst dankzij hogere olie- en gasprijzen

shell

Oliebedrijf Shell heeft in het eerste kwartaal hogere resultaten gehaald, vooral dankzij de gestegen olie- en gasprijzen. De winst van Shell bedroeg 5,3 miljard dollar, laat de Brits-Nederlandse olie- en gasgigant donderdag weten. In het eerste kwartaal van 2017 was dit 3,75 miljard dollar.

De totale Shell omzet klom naar ruim 91 miljard dollar

Men profiteerde van betere prestaties bij de divisies Integrated Gas en Upstream. Bij Integrated Gas, waaronder bijvoorbeeld de LNG-activiteiten vallen, verdubbelde de winst tot 2,4 miljard dollar door hogere gasprijzen en verkopen.

Meer en minder

Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, werd een winst behaald van bijna 1,6 miljard dollar. Dat was een jaar eerder 540 miljoen dollar.
Voor Downstream, het onderdeel van Shell voor raffinage, verkoop van olieproducten en chemie, gingen de zaken wat minder. Daar stond een winst van 1,7 miljard dollar, tegen bijna 2,5 miljard dollar een jaar daarvoor.

Vooruitgang desinvesteringsprogramma

De totale productie van olie en gas ging op jaarbasis met 2 procent omhoog. De kasstroom uit operationele activiteiten kwam uit op 9,4 miljard dollar, tegen 9,5 miljard dollar in de eerste drie maanden van vorig jaar. Shell gaf aan goede vooruitgang te boeken met zijn desinvesteringsprogramma van 30 miljard dollar.

Toelichting

“De sterke winsten van Shell in het eerste kwartaal werden gestut door de hogere olie- en gasprijzen, aanhoudende groei, zeer goede prestaties bij Integrated Gas en verbeterde winstgevendheid bij Upstream”, aldus topman Ben van Beurden in een toelichting op de cijfers.

Bron: ANP

Advertisment ad adsense adlogger