Kerncentrale Borssele weer opgestart

plant raffinaderij kerncentrale Borssele

Kerncentrale Borssele was automatisch afgeschakeld

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming heeft bekend gemaakt dat bij kerncentrale Borssele afgelopen dinsdag de automatische beveiliging is geactiveerd als gevolg van sluiting tussen twee aansluitingen in een elektrische schakelkast in het niet-nucleaire deel van de centrale. De kerncentrale is vanochtend, na ongeveer veertig uur stilstand, weer opgestart.

Eigenaar EPZ heeft op 17 oktober 2017 gemeld dat op deze dag de reactor om 15.09 uur automatisch is afgeschakeld. De automatische beveiliging is geactiveerd als gevolg van sluiting tussen twee aansluitingen in een elektrische schakelkast. Dit heeft plaatgevonden in het niet-nucleaire deel van de centrale. Bij dit voorval hebben volgens EPZ alle veiligheidssystemen naar behoren gefunctioneerd en is de reactor op veilige wijze gestopt.

In de ochtend van 19 oktober is de kerncentrale weer opgestart. Uit eerste onderzoek is gebleken dat de kortsluiting werd veroorzaakt door een vuiltje tussen twee contactpennen. Dit is verwijderd. Volgens Jan van Capelle van EPZ is dit een storing die elke fabriek kent. ‘Verschil met een kerncentrale is dat deze extra goed beveiligd is zodat bij een minimale verstoring een automatisch beveiligingssysteem wordt opgestart en de kerncentrale wordt stilgezet.’

Bron: ANVS

Advertisment ad adsense adlogger