EMC… Niets is wat het lijkt

emc

EMC – Industrie stelt hoge eisen, ook aan bekabeling

EMC is binnen de industrie een bekend issue. Beknopt uitgelegd mogen installaties en componenten geen negatieve invloed ondervinden van storingen van buitenaf. Tegelijkertijd mogen ze zelf ook geen bron zijn van dergelijke storingen. Hoogfrequente storingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot motor- en lagerschade of overbelasting van de kabel. Het is dus van belang om de installatie goed te beschermen, zodat deze niet stil komt te vallen.

De EU heeft sinds 1 januari 1996 de EMC richtlijn ingevoerd, waardoor alle elektrische en elektronische apparaten voldoen aan minimale emissie- en immuniteitseisen.

Continu proces

Aanscherping van de EMC-eisen is een continu proces als gevolg van de toename van het aantal apparaten op de plaats van gebruik. Ook de veelvuldige toepassingen van vermogenelektronica (o.a. frequentiegestuurde toepassingen) in machines en productielijnen dragen hier aan bij.

Geleiding via straling en kabels

Ongewenste storingen ten gevolge van EMC kunnen zich voortplanten via geleiding (kabels) en via emissie (straling). Bij hoge frequenties gedragen kabels zich als een antenne en veroorzaken dan storingen door emissie. Dat verklaart de complexiteit van de Elektromagnetische Compatibiliteit bij kabels.

Nu vallen de EMC-richtlijnen voor kabels echter niet onder de EMC- richtlijn van de EU, maar zijn deze beschreven in individuele kabelstandaards (“minimum of screening efficiency”). Vandaar het uiteenlopend aanbod van EMC-kabels.

Kooi van Faraday

Enkele symptomen die wijzen op storingen liggen op het vlak van onregelmatig verlopende processen, zoals willekeurig stoppen, frequente elektronicaproblemen en elektrische beveiligingen die onverwacht in werking treden. Om stilvallen te voorkomen, is het van belang om met kabels, wartels en connectorbehuizing een kooi van Faraday te vormen, waarbij deze goed geaard is.

Lees hier het hele artikel

Advertisment ad adsense adlogger