China voert importheffingen in op 128 Amerikaanse producten

export

China heeft importheffingen aangekondigd op 128 Amerikaanse importproducten. Het land reageert daarmee op de door de Amerikaanse president Donald Trump ingevoerde importheffingen voor staal en aluminium.

De extra tarieven kunnen oplopen tot 25 procent met een totale waarde van ongeveer drie miljard dollar (2,4 miljard euro). De invoerheffingen zijn maandag ingegaan. De heffingen gelden voor onder meer ingevroren varkensvlees, wijn, noten en bepaalde soorten fruit.

Het Chinese ministerie van Financiën stelt in een verklaring dat de importheffingen een reactie zijn op de verliezen veroorzaakt door de Amerikaanse staalheffingen. “Dit besluit is genomen om de belangen en financiële huishouding van China te beschermen”, verklaart het ministerie.

China zegt dat het zijn verplichtingen als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opschort ten opzichte van de tarieven op Amerikaanse producten. “We staan volledig in ons recht. De Verenigde Staten hebben de regels van de WTO ernstig geschonden door het invoeren van de heffingen en daarmee onze belangen geschaad. Daardoor hoeven wij ons ook niet aan de regels van de WTO te houden”, stelt China in een verklaring.

Vrijdag 23 maart werden de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht die vooral China als ‘s werelds grootste staalproducent raken. Daarnaast kondigde Trump ook nog importheffingen ter waarde van 50 miljard dollar (40 miljard euro) op andere Chinese producten aan.

Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan, omdat Chinese bedrijven in die sectoren op volgens de VS oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen.

Ondanks de net ingevoerde importheffingen, roept de Chinese minister van Financiën Xiao Jie op tot onderhandelingen met de Verenigde Staten. Op die manier kunnen de importheffingen door beide landen mogelijk weer worden afgeschaft.

Bron: NU.nl

Advertisment ad adsense adlogger