Wie het kleine niet eert?

Omve 1

OMVE keert het om

OMVE in De Meern houdt zich al sinds begin jaren negentig bezig met het maken van miniatuuropstellingen en pilotapparatuur voor het testen en prototypen van vloeistoffen - waarmee ze klanten helpen met ontwikkelen.
Zoals Jelle de Haan, coördinator E&A, het verwoordt: van tafelmodelopstellingen die verrijdbaar zijn, tot de afmeting van een bescheiden woonkamer. Van een losse machine tot een complete productielijn, en van ontwerpen, engineeren en testen, tot ingebruikname. De ene keer dus met als doel later te kunnen opschalen de andere keer met als doel een geautomatiseerd proces op kleine schaal uit te kunnen voeren. Over de concrete toepassingen kan hij niet uitweiden, maar in de vakliteratuur zien we voorbeelden voorbij komen die met name voor dit laatste doel zeer plausibel lijken: overal waar (veilig) transport dermate kostbaar of ingewikkeld is dat gedecentraliseerde productie op kleine schaal de beste oplossing is.

Omve 2

Andersom

Een andere klantvraag kan juist zijn om de schaal te verkleinen. Als men een productielijn wil wijzigen dan wil je niet met je volledige lijn gaan experimenteren maar is het prettiger om in het klein te kijken wat er werkt. Als alles dan volledig naar wens is en de testen ook nog eens succesvol verlopen, dan is het moment daar om het weer naar een grotere schaal terug te brengen. Zo voorkomt je experimenteren op grote schaal. De kern van het verhaal is dat er iets in het klein kan worden gemaakt dat voldoet aan de eisen van een industriële productie.

De voordelen? Er gaat geen productietijd verloren doordat er proeven worden gedaan op de productielijn. Dat scheelt stilstand maar ook verspilling van grotere hoeveelheden proefmateriaal.

Het volledige artikel vind je in Automatie | PMA #2. Wil je Automatie | PMA ook ontvangen, klik dan hier.