Water is van niemand

Aquatech

Grensoverschrijdend samenwerken is nodig

De RAI organiseert de Aquatech op verschillende plekken in de wereld, maar de bakermat ligt in ons eigen kikkerlandje. Daarbij: Nederland - waterland, dus met water hebben we wel iets met zijn allen.

Aquatech Amsterdam vierde dit jaar zijn vijfenvijftigste verjaardag. En niet alleen vanwege dat heuglijke feit spatte het enthousiasme van de organisatie af. Nee, ook het succes van een aantal vernieuwende componenten op en ­tijdens de beurs, zorgden voor blije ­gezichten.

Domeinmanager Annette Bos en contentmanager Tom Freyberg vertelden desgevraagd over die vernieuwingen en over het gevoel van magie toen die wel heel goed aan bleken te slaan. Annette: “Wij zeggen wel: water is van niemand en tegelijk van iedereen. Het houdt zich niet aan grenzen en daarom is internationale samenwerking zo enorm belangrijk. We zien groeiend besef voor de noodzaak van samenwerking. We brengen internationale partijen samen met lokale kennis. Dat is waar een beurs een duidelijk verschil maakt, het gaat hier niet om producten, die kun je online ook wel vinden. Het gaat hier om het contact. Om de menselijke interactie.”

Internationaal

Een beurs over watertechnologie moet dus bijna wel internationaal zijn. En in Amsterdam is dat het geval. Enthousiaste exposanten die de kwaliteit van het bezoek roemen. Voor de verkoper met Nederland als werkgebied kwam er soms wat veel internationaal publiek voorbij. “Maar gaat het goed met mijn bedrijf, dan gaat het goed met mij”, zo redeneerden ze direct.

Uitdaging

Toch blijft het een uitdaging om een beurs spannend te maken en innovaties een leidende rol te geven. Dus werd er een adviesraad aangesteld die meedacht over hoe je innovaties naar de beursvloer kunt brengen. Niet alleen ­digitalisering, slimme technologieën en inzet van data spelen daarbij een rol, maar ook het anders omgaan met assets. Bos: “De infrastructuur is vaak best oud, maar voor compleet vervangen is geen budget. Dan moet je slim omgaan met preventief onderhoud en het vervangen van onder­delen. En daarvoor zijn veel nieuwe methodes beschikbaar.” Die technologie biedt ook gelijk meer mogelijkheden om lekkages actief op te sporen.

Waterkwaliteit

Tom Freyberg vertelt over een project in de stad Paju in Zuid Korea, waar de waterkwaliteit heel goed is, maar niet werd vertrouwd door consumenten. “Korea Water Resources Corporation introduceerde het concept ‘Smart Water City’ (SWC) met als doel het verbruik van leidingwater te verhogen. In de Smart Water City is ICT geïntegreerd en zijn sensoren geïnstalleerd in het gehele waterleidingproces, van behandeling tot aan de kraan. Mensen kunnen via een app direct en realtime zelf de status van het leidingwaterleidingproces en de waterkwaliteit controleren. Met groot succes! Het gebruik van leidingwater als drinkwater steeg in drie jaar tijd van 1 procent naar 36,3 procent.” Een gevolg van het feit dat de moderne technologie ook een andere kant heeft. Consumenten worden steeds mondiger en dus is het belang van klantgerichtheid ook groter aan het worden.

Procesindustrie

Dat water een onderwerp van belang is, geldt niet alleen voor waterbedrijven. De industrie - en zeker ook de procesindustrie krijgt meer en meer te maken met het onderwerp. Of het nu gaat om gedeïoniseerd water voor de elektronica- en farmaceutische sector of onthard water voor ketelvoertoepassingen. ­Water is onderdeel van de voetafdruk van vrijwel alle producten die op onze planeet worden gemaakt. En om het in perspectief te plaatsen: de industrie neemt ongeveer 40% van de totale wateronttrekking voor haar rekening. De beschikbaarheid, maar ook de kwaliteit van water, in- en uitgaand, staat hoog op de agenda. Eén hal stond dan ook volledig in het teken van proces­besturing en -automatisering en de hele beurs door kon je jezelf onderdompelen in ervaringsverhalen in het Industrial User Experience theater.