Voedingssector en onderwijs pakken personeelstekort samen aan

Cor Bakker NW

De Food Innovation Academy pakt komend schooljaar met praktijkgerichte opleidingen in Vlaardingen het tekort aan gekwalificeerd techn(olog)isch personeel en foodprocessors in de voedingsmiddelenindustrie aan in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Onderwijs, ondernemers en overheid hebben dit initiatief samen genomen om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen.

Het nieuwe pand van de academie nadert ook binnen zijn voltooiing en is straks zelfs letterlijk, via een loopbrug, verbonden met een der deelnemende bedrijven. Deze inspirerende regionale ontmoetingsplaats zorgt voor een nieuwe lichting duurzaam inzetbare medewerkers. De instelling is daarom bovenal bedoeld om voldoende goed opgeleide professionals, onder wie levensmiddelentechnologen, foodprocessors en andere technici, af te leveren op mbo- en – dankzij samenwerking met Hogeschool Inholland – hbo-niveau.

De door bedrijfsleven en onderwijs de afgelopen jaren samen ontwikkelde foodopleidingen kunnen vanaf komend studiejaar plaatsvinden in een eigen gebouw. Een hybride leeromgeving, een proeffabriek die de studenten een combinatie van onderwijs, onderzoek en praktijk aanbiedt. Helemaal de praktijk imiteren gaat niet. “In bedrijven is alles aaneengesloten en gaat alles automatisch, computergestuurd. Dat is niet na te bootsen. Hier laten we wel de principes van machines zien. In theorielessen leren ze dan alles over computersturing en automatisering”, zegt directeur Cor Bakker van Lentiz onderwijsgroep.

Je leest het hele artikel in Automatie | PMA #5. Neem een abonnement met 75% korting.