Slimme technologie

concert-1149979

Nieuw keuzevak prikkelt leerlingen slim met technologie om te gaan

Jedidja Speksnijder werkt als projectleider onderwijsinnovatie op een creatieve manier aan onderwijsvernieuwing en -verbetering. Samen met een speciaal team heeft ze een nieuw keuzevak voor het vmbo ontwikkeld, dat leerlingen prikkelt slimme technologische oplossingen te vinden.

Op termijn kan dat helpen de toenemende vraag naar goed opgeleide jongeren bij het bedrijfsleven en de industrie te vervullen. Slimme technologie toepassen in een bestaand product in verschillende sectoren en het slimme proces erachter. Dat is de basis en de focus van het keuzevak van Jedidja’s ontwikkelteam.

“Denk aan sensorisch waarnemen, procesverwerking met een microcontroller en het uitvoeren van een actie. Dat kan een simpel signaal zijn, maar ook het op gang brengen van een nieuw proces of integratie in een heel netwerksysteem. Neem bijvoorbeeld een object of artefact uit een bepaalde sector en kijk of dat slim te maken is.” Het keuzevak bestaat uit een aantal praktijkopdrachten.

“Bij de eerste krijgen ze intensieve begeleiding en een uitgebreid voorbeeld. In een gevorderd stadium kunnen ze een authentiek probleem zelf oplossen.” Ze beginnen met het ontwikkelen van een slimme regenmeter. In de volgende fase werken ze zelfstandiger aan een intelligente infraroodsensor die aangeeft hoeveel mensen een bepaalde plek passeren.

Het gehele artikel kun je lezen in het maartnummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.