Seepex’ progressieve wormpomp

Geautomatiseerd voor de beste pompcapaciteit: In de intelligente toekomst van mediapomptoepassingen worden veel aspecten eenvoudiger. De marktleider heeft de toekomstige pompgeneratie nu al in zijn programma opgenomen: de progressieve wormpomp, waarvan de statorklemmen automatisch instelbaar zijn.

Met SCT AutoAdjust wordt de progressieve wormpomp automatisch aangepast aan het optimale werkpunt - eenvoudig met één klik vanuit de controlekamer, of lokaal op locatie met de SEEPEX Pump Monitor via de app. De klemming tussen de belangrijkste transportelementen - de rotor en de stator - kan makkelijk worden aangepast aan de procesomstandigheden of aan de mate van slijtage. Met ‘SCT AutoAdjust’ heeft Seepex zijn internationaal gepatenteerde en meermaals bekroonde Smart Conveying Technology (SCT) verder ontwikkeld en gedigitaliseerd.

Gebruik van Industry 4.0 eigenschappen

"SCT AutoAdjust slaat een brug tussen de wereld van analoge pompen en digitale oplossingen en heeft een uniek technisch ontwerp," vertelt Dr. Christian Hansen, Chief Technology Officer (CTO) bij Seepex. De pompenfabrikant uit Bottrop presenteert een geautomatiseerde pomp met geïntegreerde Industry 4.0 technologie. Steeksleutels en dergelijke behoren tot het verleden - een klik op afstand of een vingerdruk op de lokale pompmonitor is voldoende om het statorklemsysteem zo in te stellen dat de pomp continu op topniveau pompt. Sinds 2008 zet Seepex de standaard op het gebied van eenvoudig onderhoud met zijn voorganger, de mechanisch verstelbare SCT, en biedt nu als toonaangevende fabrikant de breed erkende mogelijkheid om de statorklemming in te stellen.

Deze technologie zorgt nu opnieuw voor een revolutionaire vernieuwing met de introductie van SCT AutoAdjust. Handmatige afstelling, bijvoorbeeld in geval van slijtage of kortdurende proceswijzigingen, wordt hierdoor volledig overbodig, omdat de verantwoordelijke servicetechnicus alle wijzigingen eenvoudig vanuit de controlekamer kan doorvoeren. Bij deze nieuwe generatie pompen worden de signalen via analoge signaalkabels of digitaal via verschillende bussystemen doorgegeven. Heen en weer reizen naar locaties waar werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, is niet langer nodig, waardoor zowel tijd als arbeidskosten worden bespaard. Zelfs in complexe installaties met vaak moeilijk toegankelijke pompen, profiteert de servicetechnicus van de mogelijkheid om de pomp op afstand in te stellen.

Snelle toegang tot de pomp op locatie is mogelijk via de SEEPEX Pump Monitor of via bluetooth en app via een tablet. Op deze manier kan het SCT AutoAdjust systeem ook in een handomdraai worden gecombineerd met conditiebewakingssystemen, zoals SEEPEX Connected Services.

Het regelsysteem, de sensoren en het instelapparaat zijn al in het pakket opgenomen. De SEEPEX Pump Monitor kan op verzoek worden geïntegreerd. De SEEPEX Pump Monitor meet alle relevante operationele parameters, zoals temperatuur, debiet, druk, trillingen, enz. - 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Dit betekent dat de data alleen lokaal geanalyseerd kunnen worden of, nog uitgebreider, ook in de cloud, in de SEEPEX Connected Services. Hierdoor is het mogelijk om de pompprestaties te meten en te optimaliseren. De mate van slijtage wordt zichtbaar en eventueel noodzakelijk onderhoud kan vooraf worden ingepland. Dit vermindert stilstand en voorkomt ongeplande uitval. Integratie in bestaande procesinfrastructuren kan nauwelijks eenvoudiger. Opstarten, aansluiting op de Pump Monitor en aansluiting op de cloud worden uitgevoerd door een specialist van SEEPEX.

 

Onderhoud

 Al in 2008 introduceerde Seepex zijn Smart Conveying Technology (SCT) en zorgde daarmee voor een revolutie in het onderhoud van progressieve wormpompen. Het beproefde ontwerpprincipe: de Smart Stator bestaat uit twee delen en kan makkelijk ter plaatse worden geïnstalleerd en gedemonteerd zonder dat er aanzuig- of drukleidingen moeten worden verwijderd. Het onderhoud kan zo zeer eenvoudig door één persoon worden uitgevoerd. Met een geïntegreerde spaninrichting kan de klemming tussen de rotor en de stator worden aangepast ten behoeve van een optimale doorvoer als het debiet verandert, bijvoorbeeld door slijtage. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlenging van de levensduur van de rotor en de stator, vermindert bovendien de behoefte aan reserveonderdelen en verlaagt de levenscycluskosten van SEEPEX-pompen.

 Met de SCT AutoAdjust wordt de stator nu automatisch met een druk op de knop via een hydraulische unit ingesteld, zonder gebruik te hoeven maken van speciaal gereedschap. De nieuw ontwikkelde premium serie modellen maakt werk aan de pomp aanzienlijk eenvoudiger en zorgt daardoor voor nog meer tijd- en kostenbesparing. Montage en demontage is nog net zo makkelijk als met het bekende SCT systeem. Naast de normale aanpassing van het pomptoerental, is het spannen een veel efficiëntere manier om het debiet van de pomp binnen het optimale bereik constant te houden. “Bovendien worden de levenscycluskosten aanzienlijk verlaagd", vertelt Dr. Tobias Mänz, Projectmanager bij Seepex. SCT AutoAdjust is beschikbaar voor drukken tot 8 bar. De compacte afmetingen van de beproefde tweetraps SCT blijven behouden, zodat vervanging eenvoudig mogelijk is.

De levensduur van de pomp wordt verlengd, de beschikbaarheid van de installatie wordt vergroot en de pompwerking wordt geoptimaliseerd wat betreft de doorvoercapaciteit, het energieverbruik en het gebruik van hulpbronnen. "Dit alles verlaagt de levenscycluskosten van de pomp en maakt SCT AutoAdjust tot de meest rendabele progressieve wormpomp ooit", legt Dr. Christian Hansen uit. De specialist in progressieve wormpompen, pompsystemen en digitale oplossingen toont opnieuw zijn innovatieve kracht op het gebied van intelligente pompoplossingen.