Samenwerking in laboratoriumautomatisering

van links naar rechts Christian, Niels en Jaouad

Klanten verder helpen is waarde toevoegen

In researchtoepassingen gebruikt bijna nog niemand een serieel proces in laboratoriumautomatisering. Synchron levert maatwerk automatiseringsoplossingen voor laboratoria en heeft daar nu verandering in gebracht. Ze maakten een hele kleine fabriek waarin een DNA-extractieproces volledig geautomatiseerd afloopt. In nauwe samenwerking met Festo en zijn EASi3-team. Zij hebben gedurende de hele ontwikkeling van deze extractiemachine klaargestaan voor ondersteuning. Zo waren ze bijvoorbeeld van mening dat de inzet van de nieuwe CPX-E unit hier een echte meerwaarde zou kunnen bieden.

Volgens de geïnterviewden is dit project: “een perfect voorbeeld van een combinatie van industriële en laboratoriumautomatisering. Het concept is simpel maar er zit heel veel aandacht in de details.”

Het proces dat de machine uitvoert, wordt gebruikt in de agro-industrie - bij de plantenveredeling.

De hardware van de machine is opgedeeld in functies en iedere functie is zo efficiënt en simpel mogelijk ingericht. De kleine fabriek is voorzien van seriële stations in plaats van parallelle. Er is een constant bewegen en positioneren van platen, pipetteer- spoel- en wasstations. De ontwikkelaars zijn onder de indruk van het feit dat de componenten ook echt plug&play zijn.

Een gebruiker had laatst had een geweldige quote ‘dit is zo mooi en tegelijk zo simpel, je begrijp niet waarom dit nog niet eerder is bedacht’. En dat is eigenlijk gelijk een bewijs van de ingeniositeit.

Het gehele artikel kun je binnenkort lezen in Automatie | PMA #5, klik hier voor een abonnement met 75% korting.