Relevant blijven door innovatie

prilltoren

Als je vandaag de dag wilt groeien als bedrijf dan moet je ergens de eerste, de beste of de goedkoopste in zijn. “En volgens de blue ocean strategie moet je je onderscheiden. Daar geloven wij in. De goedkoopste willen we niet zijn, dat is een race naar de bodem. Met het prillen zijn we de eerste en de beste met de door onszelf ontwikkelde techniek.”

Aan het woord is Fred van Eendenburg, business development manager bij Kreber. Een bedrijf dat bestaat sinds 1902 en zich ontwikkelde van een metaalwarenfabriek tot een projectorganisatie. Met een uniek specialisme: prillen.

“Prillen is het vormen van hele kleine kogeltjes van een bepaalde stof, door die stof in een toren te verwarmen en te laten vallen in een opwaartse stroom van koelgas. De gestolde druppels noemen we ook wel granulaat. En dat granulaat moet heel sterk gecontroleerde eigenschappen hebben. De kogeltjes of druppels hebben dankzij onze techniek een perfecte oppervlakte-tot-volume-ratio. Dat geeft hele goede vloei-eigenschappen, het granulaat moet heel goed door de systemen van de gebruiker vloeien.” Prilling wordt van oudsher veel gebruikt om kunstmest mee te maken, maar vindt nu ook zijn weg in andere industrieën, zoals de kunststofindustrie.

Naast dat prillen levert Kreber klantspecifieke processapparatuur. De missie van het bedrijf is niet meer en niet minder dan de beste willen zijn in wat ze doen. Daarmee ontstaat gelijk de noodzaak om je niet als metoo-aanbieder te profileren. “Concurreren met het bedrijf om de hoek gaat hem niet meer worden. Vroeger was dat anders, maar vandaag de dag moet je je echt onderscheiden. Dat doen we op het gebied van prillen, maar zeker ook met process equipment. We willen de technologie steeds maar door blijven ontwikkelen.”

Het hele artikel kun je lezen in Automatie | PMA #8, klik hier voor twee gratis proefnummers