Plug & Produce als basis voor zelforganiserende productienetwerken

P&P3

Een nieuwe opdracht, een nieuw product, een nieuw format. Gevolg:  de infeed- en de pick & place - module van een productielijn moeten worden vervangen. Gelukkig blijven de verpakkingsmachine en palletiser ongewijzigd, maar dat geldt helaas niet voor de outfeedmodule. In de praktijk levert een dergelijk scenario behoorlijk wat integratiezorgen op.

Toch zijn er standaarden voorhanden om dergelijke omstelwerkzaamheden volledig plug & produce te maken. Op de SPS IPC Drives in Neurenberg demonstreerde automatiseringsleverancier Lenze hoe.  Ze bouwden er een zichzelf organiserende productielijn voor het verpakken van consumentenproducten op basis van OPC UA en Pack ML,

Plug & Produce is in dit geval geen marketingkreet. Het is een metamodel van Platform Industrie 4.0, waarin met bestaande standaarden middels een Asset Administration Shell echte plug & produce gerealiseerd kan worden. Een van die standaarden is OPC UA. Een andere is Pack ML. Hoewel de ‘companion specifications’ voor OPC UA nog niet voor alle sectoren en toepassingen ontwikkeld zijn, bouwde Lenze een plug & produce oplossing voor een verpakkingslijn. Op basis van een recept worden de benodigde ‘skills’ (een OPC UA attribuut) gegenereerd. Vervolgens onderhandelen de verschillende modules met hun buren of alle benodigde skills in de lijn aanwezig zijn en  of aan alle andere receptvoorwaarden is voldaan. Is dit geval dan kan er, zonder maar één letter geprogrammeerd te hebben, met de productie begonnen worden. Het is niet ondenkbaar dit concept uit te rollen naar een zichzelf organiserende productiefaciliteit.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het februarinummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.