Nu we er toch zijn: bezoek Customer & Technology Centre

Het Customer & Technology Center

Het late voorjaar staat over het algemeen in veel technische vakbladen bol van verhalen opgetekend op de Hannover Messe. Voor deze schrijver reden genoeg om zich niet ook in dat geweld te wagen. Maar als je uitgenodigd wordt om het nieuwe Customer & Technology Center van Weidmüller te bezoeken, gecombineerd met een middagje beurs, dan is het ineens een stuk interessanter.

En zoals gezegd, over de beurs wordt voldoende geschreven door anderen. Dus daar maak ik geen woorden aan vuil. Met een touringcar vol geïnteresseerden reisden we na Hannover naar het pittoreske Detmold. De historie van de stad is aan de gebouwen af te lezen en is een interessante. De stichting blijkt dan al in 1263 te zijn geweest door een heuse Bernhard von Lippe. Nummer III.

Vorig jaar schreef Willem van der Bijl al eens over de leerschool die Weidmüller gebruikt: het toepassen van de Industrie 4.0 filosofie en technologie in het eigen productiebedrijf. Als we een kijkje nemen in het nieuwe Customer & Technology Center, zien we hiervan mooie voorbeelden. Wat ik met name interessant vind is de Customer Specific Assembly. Want ook Weidmüller ziet dat je met klantspecifieke oplossingen je onderscheidend vermogen als ‘verbindingsspecialist’ nog verder uit kunt nutten.

Synergie

De synergie tussen deze twee afdelingen is bijzonder. In het Customer & Technology Center denkt Weidmüller mee over het idee, de oplossing. Om het vervolgens tot op zekere hoogte in eigen huis uit te voeren tot een gereed product. Naast alle hightech-oplossingen is dit toch wel een heel klantvriendelijk gegeven. Dat meedenken gebeurt reuze gestructureerd. Er zijn vier stappen gedefinieerd, waarvan de eerste een onsite evaluatie in workshopvorm is. Stap twee is de fase waarin er een maatgemaakt concept wordt uitgewerkt. In stap drie worden in een tweede workshop de documenten voor de planning en de aanbieding afgestemd waarna stap vier - de bespreking van het resultaat - weer onsite plaatsvindt.

Bijkomend voordeel: Dankzij het configureren in EPLAN kan er gepré-assembleerd besteld worden. Losse modules kunnen bovendien modulair worden geconfigureerd, als ware het Lego. Zo kun je flexibel reageren op veranderde omstandigheden. In stap één kijkt Weidmüller gelijk mee hoe de werkplaats van de klant zo lean mogelijk kan worden ingericht. De ervaring leert hen dat samen werken aan de oplossing een beter resultaat en een hechte langetermijnrelatie oplevert.

Servicedesk

Tijdens de rondleiding in het Customer & Technology Center zien we ook de servicedesk in actie. Een dergelijke servicedesk is er in drie verschillende werelddelen om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op lokale omstandigheden. Wel zo prettig als je 24/7 bereikbaarheid biedt. Op de servicedesk zijn simulatiesystemen aanwezig waarmee de medewerker een situatie kan nabootsen om zo goed mogelijk te kunnen assisteren.

Boeiende materie

De klant kan in dit technologiecenter alles uitproberen en simuleren. Zoals gezegd om het vervolgens zelfs met seriegrootte 1 te laten maken. Dat gebeurt in het volgende onderdeel van de tour, de Customer Specific Assembly. De fotocamera mag hier niet mee naar binnen, dus we kijken maar goed met onze ogen. Daar zien we hoe de zeer efficiënte inrichting, maar ook werkmethodieken als ‘pick-by-light’ en gepatenteerde lastechnieken en doordachte details tijdens het assembleren de klantspecifieke producten van hoge kwaliteit klaar maken. Het is nog nét niet: vanavond voor 23.00 uur besteld, morgen in huis. Maar dat kan op zich nooit lang meer duren, vermoed ik. We zien verschillende soorten en materialen behuizingen die naar wens worden ingericht met klemmenreeksen en aansluitcomponenten, geschikt voor de klantspecifieke toepassing.

Nog veel meer

Behalve dit klantvriendelijke deel van het bedrijfsbezoek werden de bezoekers ook nog uitgebreid geïnformeerd over intelligente machinenetwerken met behulp van u-mation. Daar alleen al valt een wereld over te vertellen. Platformonafhankelijk, compatible met systemen van andere fabrikanten en een uiterst gebruiksvriendelijke bediening zorgen - ook retrofit - voor het verzamelen en voorbewerken van data, waarmee voorspellend ongelofelijk veel kan worden geregeld. Van de geplande stop tot personeelsplanning en van het automatisch bestellen van onderdelen tot feedback aan de plc. Dan hebben we het nog niet over analyses, business intelligence en geautomatiseerde machine learning.

Tot slot wil ik een prachtig weetje niet onthouden dat we tijdens de presentatie hoorden, over hoe het bedrijf zich inzet op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eerder kon je al lezen over de focus op de ecologische productie. Maar het verzorgen van een opleidingsinstituut in Tanzania, om lokaal iets van betekenis te doen, is het vermelden zeker waard. Volgens jullie verslaggever, tenminste.

Janet Kooren