Maintaining the Engineer

shutterstock_793153945

Eerste kennissessies van Automatie | PMA

Het gaat er dan toch van komen: Automatie | PMA gaat heuse kennissessies organiseren! Dat je daar nou toch 63 jaar jong voor moet zijn. Maar we pakken dan ook gelijk goed uit. Op 19 september aanstaande in de Galgenwaard word je getrakteerd op een reeks boeiende verhalen. In een compact programma zodat je je niet door het spitsverkeer heen hoeft te worstelen om erbij te zijn. Want erbij zijn, dat wil je vast.

Van verschillende kanten horen we dat er bij veel grote producerende bedrijven binnen de technische afdeling een probleem ontstaat. De technische dienst krijgt te maken met een tekort aan kennis en kunde bij de medewerkers. Soms ontstaat dit door handelingsverlegenheid van de medewerkers, soms door het vertrek van ervaren techneuten.

De technologische ontwikkelingen worden zo breed en gaan zo hard dat het voor medewerkers van de technische diensten bijna ondoenlijk is zich op alle vlakken op de hoogte te houden. De diversiteit aan technologie in hun installaties en processen groeit heen in sommige gevallen - in ieder geval voor hun gevoel - boven het hoofd. Hierdoor wordt steeds sneller de hulp ingeroepen van externe specialisten. Ook bij relatief eenvoudige zaken.

Door deze ontwikkelingen worden de bedrijven voor hoge kosten voor externe inhuur geplaatst. Daarnaast duurt het langer voordat een externe ter plaatse kan zijn voor het verhelpen van een - soms eenvoudige - storing. Ook dit brengt hoge kosten met zich mee. In sommige industrieën leidt het niet adequaat kunnen handelen tot grote risico’s, ook voor de omgeving.

Aanpak

Er zijn verschillende manier om dit aan te pakken. Denk aan kennissessies door leveranciers of systeemintegratoren. Zij kennen de systemen van de bedrijven en weten welke specifieke kennis nodig is. Zo zijn er leveranciers die specifieke lunch-sessies organiseren waarbij de engineers worden bijgepraat over technologie.

Ook kan de communicatie tussen TD-medewerkers en externe specialisten makkelijker en laagdrempeliger worden ingeregeld. Een voorbeeld is het beschikbaar stellen van laptops met troubleshootingprogramma’s en chatmogelijkheden. Of trainingsinstallaties waarmee technische medewerkers kunnen experimenteren en al doende leren.

Andere partijen stellen Augmented Reality ter beschikking voor de bediening van hun machines. Die mogelijkheid wordt ook ingezet voor service, onderhoud en het verhelpen van storingen.

Een ander fenomeen is dat op steeds meer beurzen kennissessies in een seminarprogramma worden georganiseerd. De vraag is alleen welke kennis bij welke beurs en voor welke doelgroep. Een kleinschalig kennisevenement kan daar een antwoord op geven. Daarom heeft Automatie | PMA een eerste dag gepland waarop we ingaan op dit specifieke onderwerp. We laten verschillende betrokken aan het woord over hun ervaring, hun visie, hun oplossing en hun ideeën. Van eindgebruikers tot machinebouwers: Wat merken zijn, hoe pakken zij het aan en wat speelt er allemaal mee.

Daarnaast zijn er tabletops voorzien waar verschillende invalshoeken voor deze materie getoond worden. En dat alles in een aantrekkelijke omgeving en ruimte om te praten met andere mensen die te maken hebben met dit specifieke onderwerp.

Dus: werk jij op de technische dienst, stuur jij deze aan of valt die onder jouw verantwoordelijkheid? Dan praten wij je graag bij. Ontmoet naast collega’s ook partijen die bezig zijn met oplossingen. Denk aan leveranciers van smart maintenance-systemen, van Augmented reality-systemen, bedrijven die bijzondere manieren hebben om hun klanten up-to-date te houden van de ontwikkelingen, et cetera.

De uitgeverij waar Automatie | PMA sinds vorig jaar zomer toe behoort - Vakbladen.com - wil voor iedere titel ook inhoudelijke bijeenkomsten te organiseren. In de Galgenwaard zijn op 19 september dan ook gelijktijdig twee andere evenementen, van de bladen Vision + Robotics en DatacenterWorks. Het programma wordt op dit moment samengesteld, op de website zie je de laatste stand van zaken. Wij zien je in ieder geval graag!