Iedereen kan innoveren

THN1

In Enschede besloot de jonge ingenieur Jurre Kuijper een bureau op te richten dat innovaties bereikbaar maakt voor het mkb. Voor elk type bedrijf. De missie: komen met concrete oplossingen, voor ieder type vraagstuk. De naam van het bedrijf was dan ook snel gekozen: No Nonsense Technical Solutions (NNTS).

Voor mkb-ondernemingen kan het soms lastig zijn om mee te gaan met de nieuwste ontwikkelingen. Innovatie is voor hen niet altijd bereikbaar, of betaalbaar. De traditionele ingenieursbureaus zijn vaak te duur en zelf hebben mkb-bedrijven vaak niet de capaciteit om te innoveren. Bij goedkopere opties dreigt vaak het risico dat de kwaliteit van de innovaties in het geding komt. Toch heeft het natuurlijk veel voordelen om mee te gaan in ontwikkelingen zoals automatisering, digitalisering en het gebruiken van op maat gemaakte software.

Het concept

Om zowel kleine als grote organisaties optimaal te kunnen bedienen, vond Jurre dat zijn bureau een uniek concept nodig had. Aan de ene kant moest hij kleinere bedrijven op een betaalbare manier kunnen helpen met innoveren, maar aan de andere kant moest hij ook de capaciteit hebben om op te schakelen en grote, ingewikkelde vraagstukken uit te voeren. Om dit op te lossen biedt hij met NNTS twee soorten projectteams aan, ingericht op de wensen van de klant. De eerste optie wordt met name gebruikt door lokale mkb-ondernemingen die op zoek zijn naar betaalbaarheid en flexibiliteit aan het begin van een innovatie, op het moment dat dit het meest nuttig is. Voor deze organisaties biedt zijn bedrijf een team aan dat bestaat uit een fulltime projectleider met daaromheen een flexibele schil van studenten.

Jurre werkt met studenten uit de regio Twente, van zowel het mbo, hogeschool Saxion en de Universiteit Twente. Zijn ingenieursbureau kan beschikken over studenten van vrijwel elke technische opleiding die deze onderwijsinstellingen te bieden hebben. Voor elk vraagstuk wordt op basis van de precieze wensen van de klant een bijpassend team opgesteld van een projectleider en studenten met de juiste kennis en kunde. Kuijper: “Onze studenten hebben al veel kennis opgedaan in hun opleiding en kunnen hoge kwaliteit leveren. Daarnaast beschikken ze over een frisse blik en kunnen ze goed meedenken over innovaties. We zien dat een combinatie van verschillende opleidingsniveaus uitstekend werkt: universitaire studenten hebben meer theoretische kennis, terwijl onze hbo- en mbo-studenten praktischer ingesteld zijn. Zo kunnen we multidisciplinaire teams opstellen die precies aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever.”

THN2

Maar, Jurre wilde zich niet beperken tot enkel dit type teams. “Wanneer een bepaalde innovatie hierom vraagt, kunnen wij ook opschakelen naar een projectteam dat nog een graadje steviger is opgezet. Daarin gaan ingenieurs fulltime aan de slag. Zo bieden we betaalbaarheid en flexibiliteit in het begin van een innovatie en kan in een later stadium de focus verlegd worden.”

Voorbeeld

Het concept van NNTS spreekt veel bedrijven aan, zo blijkt uit het aantal diverse projecten dat het bureau sinds haar oprichting in 2015 heeft uitgevoerd. Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is het lopende project voor de Technische Handelsonderneming Nederland (THN). Dit bedrijf produceert onder andere inductiegeharde assen, die uitermate geschikt zijn voor lineaire geleiding. Om aan de steeds maar groeiende vraag te kunnen voldoen, moest het bedrijf innoveren. THN koos ervoor om een deel van het productieproces, de afvoer van de assen uit de draaibank, te automatiseren. Dit is natuurlijk niet eenvoudig: er moet een specifieke oplossing worden ontwikkeld die aansluit op het proces en type producten dat men gaat produceren op de draaibank. Een dergelijke oplossing moet dus op maat gemaakt worden. Een proces dat flink in de tijd en in de papieren kan gaan lopen. Daarom koos men ervoor dit uit te besteden aan de jonge ingenieurs van NNTS.

Het proces

Voor dit project verzorgt het team van Kuijper een gebruiks­klare machine. Een ontwikkelproces dat nauwkeurig en gestructureerd moet worden aangepakt. NNTS heeft hier een duidelijk stappenplan voor ontwikkeld. Allereerst is de samenstelling van een passend team natuurlijk van belang. Het ingenieursbureau koos voor dit project een ervaren projectleider met een werktuigbouwkundige achtergrond, ondersteund door masterstudenten werktuigbouwkunde en Advanced Technology. Door deze samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen het mechanische en het elektronische gedeelte van de machine tot een kwalitatief hoogwaardig geheel worden gemaakt. Een deel van het team is hierbij verantwoordelijk voor het mechanisch ontwerp en een ander deel voor de aansturing van de mechanica.

THN3

Nadat het juiste team was samengesteld, kon het echte ontwikkelingsproces beginnen. Al snel bleek de gewenste automatisering technisch gezien haalbaar en praktisch uitvoerbaar. Hierop keek NNTS samen met de opdrachtgever waar de afvoer aan moet voldoen: een concreet programma van eisen werd opgesteld. Een functie die logischerwijze nogal van belang is, is dat met behulp van sensoren wordt gecontroleerd of de assen uit de draaibank worden afgevoerd en vervolgens in een magazijn worden gelegd. Op basis van de eisen kon het team de uiteindelijke functies van de machine vaststellen en werd duidelijk hoe de oplossing eruit zal komen te zien. Het team kon vervolgens de werkplaats in en aan de slag met de ontwikkeling van de machine.

Constructie

De machine is opgebouwd uit een gelaste stalen constructie, geschikt voor de zware belastingen. Het geheel is aan de grond verankerd en uitgelijnd op de draaibank. In de constructie worden drie bewegingen uitgevoerd, aangedreven door servomotoren. Twee bewegingen worden door middel van een spindel omgezet van een roterende naar een lineaire beweging. Door de spindels te koppelen aan een lineaire geleiding, wordt een deel van de machine bewogen. De servomotoren worden op hun beurt weer aangestuurd door hun respectievelijke motorcontrollers. Om de machine zelfstandig te laten functioneren, wordt het geheel aange­stuurd en gecontroleerd door een plc. Hierop staat de gebruikersinterface en het ‘automatische’ programma dat ervoor zorgt dat de machine communiceert met de draaibank en weet wanneer welke motor moet gaan draaien. De aansturing van de machine is dusdanig geïntegreerd met die van de draaibank dat noodstop- en pauzecircuits op elkaar afgestemd zijn.

Vervolgstappen

In samenwerking met THN en externe productiepartners wordt de machine nu verder uitgewerkt tot een gebruiksklaar product. Nadat het geheel in de werkplaats van THN is opgebouwd, wordt er natuurlijk nog uitvoerig getest. De afvoer moet nauwkeurig uitgelijnd zijn ten opzichte van de draaibank en de softwarematige communicatie tussen de draaibank en de afvoer moet een op zichzelf staand systeem worden. Zodra het geheel is gevalideerd, kan THN aan de slag met de productie van grote series inductiegeharde assen. En heeft NNTS de Technische Handelsonderneming Nederland geholpen bij het verder en innovatief automatiseren van hun proces. En dus bij hun groei. Wij vinden het mooi.

Auke Reitsma