Hoe pas je Agile toe in complexe ontwikkelomgevingen?

rugby

Eelco Rustenburg schreef samen met Jeff Sutherland en Rini van Solingen The power of Scrum. “Toen rond 2010 Scaled Agile Framework opkwam, deed ik een opdracht voor Philips”, vertelt Rustenburg. “In 2012 ging ik er voor het eerst met het opschalen van Agile aan de slag. Centrale vraag was hoe je Agile toepast als je met een groot aantal teams werkt. Ik was genoodzaakt om steeds meer het schaalbare SAFe te omarmen.”

“Het terugbrengen van beslissingen naar het niveau van de engineers en hen een kompas bieden om te kunnen opschalen, zorgde ervoor dat de engineers weer lol gingen beleven aan hun werk en zich weer betrokken voelden,” vertelt Rustenburg. “Zelf heb ik dat ook ervaren. Ik wil dat op grote schaal brengen, het eigenaarschap dat typerend is voor Agile.”

Zowel binnen als buiten IT- en automatiseringsomgevingen zijn diverse mensen al wel eens in aanraking gekomen met de Agile kenmerkende stand-upmeetings, sprints en scrumteams. SAFe (Scaled Agile Framework) is echter veel minder bekend. Hoe komt dat? Eelco Rustenburg verklaart dit en licht voor nieuwkomers in een notendop de aspecten van Scaled Agile Framework toe.

Het gehele artikel verschijnt binnenkort in Automatie | PMA #8. Vraag hier twee gratis proefnummers aan.