Goed techniekonderwijs begint met het loslaten van oud denken

shutterstock_1015845850

Samenwerking en nieuwe manieren van lesgeven

Het bedrijfsleven en de industrie vragen om technisch goed opgeleid personeel dat de uitdagingen van morgen aankan. Net nu ze het hardst nodig zijn, kiezen steeds minder jongeren voor een technische opleiding en eerder voor het havo. Dat lijkt slim, maar is dat ook zo als er straks geen vakmensen zijn om warmtepompen te installeren of technici die robots kunnen repareren.

De overheid geeft het technisch onderwijs een financiële injectie, ervarings- en andere deskundigen komen met plannen om het technisch onderwijs aantrekkelijker en toekomstbestendig te maken. Automatie | PMA besteedt daar de komende maanden veel aandacht aan, te beginnen met een veelzeggende impressie van de Internationale Techniekconferentie 2018 in Eindhoven.

Adri Pijnenburg vraagt zich af of de huidige onderwijsstructuur met nieuwe profielvakken en mbo-dossiers toekomstbestendig is en ook hoe het techniekonderwijs beter in de markt is te zetten. Zijn antwoord is een hybride, wetenschappelijk onderwijsontwerpmodel. Wat er ook gebeurt, volgens SER-Kroonlid en hoogleraar prof. dr. Henri de Groot is scholing de sleutel tot succes, ook als het gaat om het realiseren van de volgens hem zeer noodzakelijke energietransitie. Nog een belangrijke tip uit Eindhoven: Laat het oude denken los en versoepel dus ook de bevoegdheidseis.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het februarinummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.