De ene sensor is de andere niet

shutterstock appels en peren

Appels met appels vergelijken

Appels met peren vergelijken, lijkt het soms. Waar in het tijdperk van Industrie 4.0 sensoren een steeds grotere rol in gaan nemen, is het van belang goed te kijken naar de verschillen tussen de diverse sensoren die er beschikbaar zijn. Waar selecteer je op: specificaties, prijskaartje, reputatie van de fabrikant, of zijn er andere factoren die meespelen?

Net als bij heel veel andere producten is er ook op sensorengebied een enorm aanbod. En een enorm prijsverschil. En als je een product selecteert, dan ga je over het algemeen uit van specificaties van een product. Nietwaar? Goed, als eerste moet je sensor geschikt zijn voor de toepassing. Wat wil je meten en onder welke omstandigheden. Een sensor die in de voedselindustrie gebruikt wordt zal een andere uitvoering hebben dan een sensor die - om maar een dwarsstraat te noemen - gebruikt wordt voor een brugbewaking. Bedrijfsomstandigheden zijn dus het eerste waar je naar kijkt.

Dan zul je vervolgens afhankelijk van je toepassing een sensor nodig hebben met een bepaalde nauwkeurigheid. En daar wordt het spannend. Want van verschillende fabrikanten werken met verschillende definities als het gaat om het opgeven specificaties. Hoe nauwkeurig is nauwkeurig bijvoorbeeld? En wát koop je nou eigenlijk voor je geld? In Automatie | PMA #3 duiken we in de specificaties over nauwkeurigheid bij druksensoren. Download hier de PDF.

Janet Kooren