‘Crises als corona leiden vooral tot nieuwe inzichten’

Assemblage

De machines in de maakindustrie hebben zelfs tijdens het dieptepunt van de coronacrisis doorgedraaid. Professor Johannes Cottyn van de Universiteit Gent (UGent) heeft uitgezocht welke kansen crises als deze bedrijven op het gebied van automatisering bieden. Bovendien vertelt hij in het derde deel van onze serie Automatiseren vanaf nul waarom het zelfs niet te laat hoeft te zijn als ze na het vergaand versoepelen of beëindigen van de ‘lockdowns’ in Nederland en België nog beginnen met automatiseren.

Volgens hem moet elk bedrijf nadenken over automatiseren en de mate waarin. Hij denkt echter niet dat corona bedrijven dwingt te automatiseren. “Dat is te sterk geformuleerd. De recente gebeurtenissen kunnen wel tot nieuwe inzichten geleid hebben over welke manuele activiteiten kostenefficiënt zijn te automatiseren en welke optimaal te ondersteunen.”

De voorsprong van ondernemingen die al eerder vergaand hebben geautomatiseerd is op korte termijn wellicht groter, doordat ze minder afhankelijk zijn van mensen en hun machines ongestoord kunnen laten verder draaien. “Op een bepaald moment bots je echter op de muur van dalende vraag en zal de productie ook moeten verminderen.”

Lees het gehele artikel in Automatie | PMA #5. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.