Blockchain op de schroothoop?

Blockchain

In de media is veel twijfel, zelfs ongeloof, over het nut van de blockchain. De nadelen die genoemd worden zijn vaak (maar niet altijd) afgeleid van de Bitcoin, bijvoorbeeld de hoge consumptie van energie.

Maar moeten we dat allemaal zomaar aannemen? Laten we eerst eens kijken hoe de blockchain-soep wordt bereid. We nemen de drie hoofdingrediënten: een (gedistribueerd) netwerk, een database, en cryptografie. Deze ingrediënten kunnen elk afzonderlijk eenvoudig of complex zijn. Zo maken wij bijvoorbeeld een cryptomuntsoep, een logistiek-soepje of een toepassing voor Tony’s Chocolonely om te bewijzen dat de chocola koosjer is. Al die soepjes zullen natuurlijk een verschillende complexiteit hebben en verschillend smaken. Moeten we nu echt tegen een chocolaboer zeggen dat hij er maar niet aan moet beginnen omdat de Bitcoin zoveel energie opslorpt? Lijkt mij een vreemd argument.

Laten we eens een andere analogie proberen. We hebben een motor, we hebben een chassis en we hebben wielen. Ook deze ingrediënten kunnen elk op zich al dan niet complex zijn. En we kunnen er ook leuke dingen mee bouwen. Een autobus, een tank, een graafmachine en een 45-kilometerkarretje voor oom Koos en tante Marie. Wat zeggen we dan tegen oom en tante? ‘Lieve oom en tante, weten jullie wel zeker dat je zo’n karretje wil? Weet je wel hoeveel een graafmachine slurpt? Klinkt mij niet als een logisch advies.

Inderdaad, blockchain is lang niet altijd een goede keuze, maar het is nog jong; geef het een kans. Laten we ons niet van de wijs brengen door de opinies van Jan en Alleman, inclusief van wie zegt dat hij een deskundige is. Laten we er zelf grondig over nadenken.

Harold van den Hauten

Het hele artikel van Harold van den Hauten over blockchain lezen? Je vindt het in het februarinummer van Automatie | PMA. Geen abonnee? Vraag dan twee gratis proefnummers aan.