'Blacklist' en 'Whitelist' : Verba 'non grata'.

Apple voerde de wijzigingen in de codeertaal al meteen door in bètasoftware die tijdens WWDC gelanceerd werden. Nu zijn de wijzigingen ook expliciet te lezen op Apple's website voor ontwikkelaars. Het is niet onbelangrijk dat die daarvan op de hoogte zijn, want de gebruikte terminologie kan beïnvloeden hoe een code juist functioneert.

Wat verandert precies? Termen als ‘blacklist’ en ‘whitelist’ kunnen niet meer gebruikt worden. Voortaan is het correcter om termen als ‘deny list’ of ‘allow list’ te gebruiken. Hetzelfde geldt voor alle technologische taal die de woorden ‘meester’, ‘slaaf’, of impliciete verwijzingen daarnaar bevatten. Zo kan je dus niet meer ‘master server’ of ‘slave server zeggen’.

Dit alles is ook al opgenomen in Apple's Style Guide voor medewerkers. Bij het woord ‘blacklist’ lezen we dat Apple ten sterkste afraadt het woord te gebruiken, en in plaats daarvan te kiezen voor een woord dat past binnen de context. Ze geven zelfs suggesties over hoe je dat in een code kan verwerken. Apple oppert ook voor een onderscheid bij het gebruik van het woord ‘zwart’. Benoem je de kleur, dan schrijf je het met een kleine letter. Gebruik je het om mensen met een donkere huidskleur aan te duiden, dan moet je een hoofdletter gebruiken.

Uit Apple’s Style Guide

Op de blokkeerlijst

De discussie of technische termen met een mogelijke rassenconnotatie moeten vervangen worden, woedt al enkele jaren. Maar door de protesten van de beweging Black Lives Matter na het overlijden van George Floyd is de discussie op kruissnelheid geraakt. Cisco was één van de eerste technologiebedrijven om komaf te maken met blacklists en whitelists. Apple besloot de overstap formeel te maken tijdens WWDC.

Sindsdien zijn heel wat technologiebedrijven gevolgd. Microsoft zal de beladen termen niet meer gebruiken in codes voor Github, en Google wil de codes voor Chromium ook volledig rassenneutraal maken. Twitter is al zelfs al sinds januari aan het toewerken naar meer inclusieve programmeertaal, nadat een programmeur aanstoot nam aan de woorden ‘slave rekick’ in een interne mail.