Belgische buren tonen de ‘Future of Manufacturing’ op Flanders Make Symposium

Flanders Make

Ook onze Belgische buren zetten volop in op innovatie om hun maakindustrie klaar te stomen voor de toekomst. Dat konden we met eigen ogen vaststellen op het symposium van Flanders Make, één van hun belangrijkste onderzoeksinstellingen in deze sector.

Inspirerende sessies van hoogtechnologische bedrijven zoals Adidas legden meteen de vinger op de wond: de drang naar ‘uniqueness’ bij consumenten resulteert in een sterke diversificatie van het productgamma, terwijl de time-to-market tegelijkertijd moet gereduceerd worden. Dat levert het bedrijf stevige uitdagingen op, die ook gelden voor elk ander bedrijf in de maakindustrie.

Verder werden resultaten van excellerende onderzoeksteams en de bespreking van succesvolle casestudies afgewisseld met 23 live demonstraties van innoverende technieken. Die demo’s bestreken het gehele spectrum van de automatiseringssector. Zo zagen we testopstellingen rond robotpadplanning met VR, wat het werken met ingewikkelde programmeertalen overbodig maakt.

Ook demonstraties zoals een getrapte AGV geleiding, slimme grippers met ingebouwde intelligentie, virtuele inbedrijfsstelling, lasercleaning en indoor dronelocalisering konden op veel belangstelling rekenen.