Baas boven baas

Woltman

Samen met Joost van der Burgh van Woltman mogen we een kijkje gaan nemen bij de 3000 PDS, een funderingsmachine die - volgens betrouwbare bron - de grootste van Europa is.

Een enorme machine die speciaal is aangekocht voor een tunnelproject onder de Maas, bij Maassluis - het Blankenburgproject. Zeven jaar geleden bouwde Woltman al een dergelijke grote uitvoering voor een soortgelijk project. Een hijskraan en funderingsmachine in één, met een fikse capaciteit. “De gevraagde levertijd voor dit project was enorm kort. Nadat de componenten eind 2018 ontvangen waren, hadden we nog veertien weken om het geheel op te leveren. Het feit dat we deze machine met deze afmeting en mogelijkheden al eens eerder hadden gemaakt, was de doorslaggevende factor om dit te laten slagen. We wisten waar we aan begonnen”, lacht Joost.

Hijsen en heien

“Voor dit project worden stalen buizen met een gewicht van veertig ton de grond in getrild. Het laatste stuk worden de buizen geheid.” Hij wijst op de buizen die al zijn geheid en waartussen stalen wanden zijn geplaatst. “Dat kan allemaal met deze machine. Als kraan kan hij driehonderd ton gewicht hijsen en je kunt er dankzij een zogenaamde makelaar geleid mee heien omdat de giek voorover én achterover kan kantelen. Die makelaar kan zowel voor- als achteruit schuiven maar ook naar links en rechts bewegen.”

Het volledige artikel vind je in Automatie | PMA #2. Wil je Automatie | PMA ook ontvangen, klik dan hier.