Actemium Automation Award 2019 succesvol

Actemium

Dit jaar vond alweer de twaalfde editie van de Actemium Automation Award plaats. Zeven teams van drie verschillende scholen streden om die felbegeerde prijzenpot van 2.000 euro.

De teams van dit jaar waren zeker aan elkaar gewaagd, de challenges waren weer verrassend uitdagend en de studenten enorm gemotiveerd. De jury ­beoordeelde de teams niet alleen op de aanpak en realisatie van de opdracht, maar ook zeker op de prestatie en mentaliteit van het team.

Derde- en vierdejaars hbo’ers gingen dit najaar weer hands-on aan de slag in en rond het Actemium Edulab. In deze Veghelse proeftuin voor techniek voerden zij in teamverband engineeringsopdrachten uit. We schreven er al eerder over, maar even in het kort: ­leveranciers van Actemium bedenken een opdracht die door een studententeam moet worden opgelost. Iedere opdracht, of challenge, wordt in een aparte ruimte gegeven waar de vertegenwoordigers van de leveranciers de opdracht kort uitleggen, soms een ­beetje sturen als dat nodig is, maar hun belangrijkste rol is eigenlijk het beoordelen van de teams en hun werkwijze. Tegelijkertijd is er ook een jury die de teams volgt. Per challenge geven de ­juryleden, dat zijn dan weer klanten van Actemium, een oordeel over hoe de teams de opdracht aanvliegen. Zo worden er dus twee resultaten samengevoegd en die leiden uiteindelijk tot een eindscore.

Tijdens het juryberaad kregen we bezoek van de Biergoochelaar, die met zijn goocheltrucs velen van ons deed verbazen. Naast het competitieve ­gedeelte was er dus ook genoeg ruimte voor gezelligheid.

Het was het team ‘Dukes of Automation 3.0’ van de Hogeschool Avans in Den Bosch die er met de prijzenpot van 2.000 euro vandoor wist te gaan. Het team ‘What the Vakmensen’ van Hogeschool Utrecht werd tweede en nam een prijzenpot van 1.000 euro mee naar huis en het Team ‘De Daltons’ van de Fontys Mechatronica in Eindhoven werd derde en nam alsnog een mooi bedrag van 500 euro mee naar huis.

De wedstrijd

In de wedstrijd zetten studenten hun tanden in allerlei pittige uitdagingen op het gebied van industriële automatisering. Het gaat erom dat ze samen knelpunten ontdekken, verschillende invalshoeken onderzoeken en werken aan een oplossing. Daarvoor moet je goed met elkaar communiceren en flexibel zijn als het even niet wil. En dat is prachtig om te zien. Natuurlijk is de uitkomst belangrijk. Het is per slot van rekening een wedstrijd. Maar het draait toch vooral om het plezier dat je hebt als je samen iets voor elkaar krijgt.