Aan de buitenkant meten wat er aan de binnenkant stroomt

UFM_ultrasone-clamp-on-flowmeting_portable-flowmeter

Wat is de capaciteit van een gemaal? Hoeveel vloeistof stroomt er een proces in? Wat is het energieverbruik van een verwarmingssysteem? Dit zijn vragen die bijvoorbeeld beantwoord kunnen worden door het inzetten van een ultrasone clamp-on flowmeter.

Er zijn verschillende methoden om de flow, oftewel het debiet van vloeistoffen of gassen te meten, maar niet alle methoden zijn geschikt voor elke situatie. Ultrasone flowmeting is een niet-invasieve methode op basis van geluidsgolven die veel toepassingsmogelijkheden heeft. Het grote voordeel van clamp-on ultrasone flowmeetapparatuur is dat deze eenvoudig aan de buitenkant van een buis is vast te klemmen. Er is dus geen procestop nodig en er is geen kans op lekkage.

Even snel een tijdelijke meting doen is gewoon handiger en vaak goedkoper met clamp-on. Clamp-on is inzetbaar voor zowel vloeistoffen als gassen. Er zijn twee verschillende meetprincipes waarmee de stroomsnelheid gemeten wordt: looptijdverschil en doppler. Voor gassen en heldere vloeistoffen wordt het looptijdverschil gebruikt, voor troebele vloeistoffen het dopplerprincipe. Moet je heel nauwkeurig meten, bijvoorbeeld voor afrekendoeleinden, dan is inline flowmeting geschikter. Sensoren aan de binnenkant van een buis meten dan de flow.

In editie vier van Automatie | PMA lees je een uitgebreid verhaal over de achtergrond, voor- en nadelen van ultrasone clamp-on flowmeting. Vier nummers lezen voor 10 euro? Klik hier.